Gluteenitonta raparperipiirakkaa

Naapurin ihanan "mummelin" suuret raparperipuskat ovat jälleen täydessä loistossa ja onnekseni olen (kuulemma) saanut niihin sellaisen jatkuvan option. Eilen sitten innostuin raparperin hakuun ja leivoin piirakkaa sekä keitin raparperisoppaa. Kylläpä muuten tulikin kesäinen olo niitä varsia pilkkoessa, bonuksena mieleeni tulvivat muistot lapsuudesta, silloinhan me tuota raparperiä armaan sisareni kanssa yhdessä pilkottiin. Tosin tuolloin teineinä se homma ei ehkä aina sujunut niin innokkaasti ja iloisesti, mutta miten sitä kaikki asiat/ajatukset näin vanhetessa muuttuvatkin. (?) No nuorena sitä ei kai pitänyt monestakaan jutusta, nyt niistä samoista asioista/tekemisistä suorastaan nauttii.



Tein piirakasta gluteenittoman ja laktoosittoman. Olin ensin ajatellut leipovani sellaisen hienon marenkikoristeisen hifistelymallin, mutta koska me oltiin eilen todella reippaita ja siivosimme tuota pihatalon pihaa, (lisäksi jatkoin aloittamaani kukkapenkin tekoa) niin sen jälkeen en vaan enää jaksanut kovin kummoisesti asiaan perehtyä ja tein vain tuollaisen ihan nopean peltiversion. 
(Lupaan kyllä vielä tehdä myös sen marenkimallin tässä ihan lähiaikoina.)




Gluteeniton raparperipiirakka

 5 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl gluteenittomia jauhoja (käytin Kotimaista -kaurajauhoja 
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/3 tl ksantaania
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sulatettua voita/margariinia
1 dl maitoa
pieniksi paloiksi pilkottua raparperia

Muruseos

50 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 dl jauhoja (korvasin tästä määrästä noin puolet kaurahiutaleilla)
(Nypi vain nämä ainekset sekaisin.)

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi.Yhdistä vaahtoon kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipannulle. Ripottele päälle reilusti paloiteltuja raparperinpaloja


Ripottele vielä lopuksi muruseos piirakan päälle.

Paista 180 -asteessa n. 25-30 minuuttia/ uunin tehosta riippuen.

Siivilöi  jäähtyneen piirakan päälle tomusokeria.

Nauti vaikkapa vaniljajäätelön/-kastikkeen kanssa.






Näillä tänään. 

Säät meillä nyt valitettavasti aika reilusti viilenivät, mutta nautitaan silti alkaneesta kesäkuusta. Ensi viikolla taitaa sitten olla taas vähän lämpimämpää tiedossa.


Palataan taas,


tiina

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Resepti otettu ylös :) Minusta on hyvä, kun on pitkästä aikaa hieman viilempää ja sitä sadetta vois vaikka yöllä ripauttaa. Tuo siitepöly alkaa jo riittämään :) Mukavaa viikkoa ja herkutteluhetkiä <3 Terv Tepa
Kaisa sanoi…
Kiitos reseptistä! Mukava saada uusia reseptejä gluteenittomiin leivonnaisiin.
Anonyymi sanoi…
Moikka!
Hyvältä kuulostaa, mutta taitaa puuttua sokeri ohjeesta :)
Marika Vänskä sanoi…
Minkähän verran tuohon pohjataikinaan tulee sitä sokeria? En viittiny alkaa arvailemaan sokerin määrää,niin tein ekan raparperipiirakan sit eri ohjeella. Mutta testaan tätäkin, kun laitat ohjeen kohdalleen.:)
Tiina sanoi…
Ja se puuttuva sokeri lisätty! 🙄🙈😁 Kiitti Tepa infosta! 😊❤️
Tiina sanoi…
Oleppa hyvä, gluteenitonta itsekkin aika usein leivon, se kun tämä kroppa ei oikein liiasta vehnästä tykkää. 🙄
Tiina sanoi…
Jep, niin puuttuikin, mutta nyt viimein on lisätty sokeritkin mukaan. 🙄🙈😂
Tiina sanoi…
Pahoitteluni sokerin määrän puuttumisesta, toivottavasti sait toisella ohjeella maistuvaa piirakkaa. 😊
Anonyymi sanoi…
Moikka, jos pitäisi olla myös maidoton, osaatko sinä tai joku sanoa voisiko maidon korvata jollakin...tai sitten vain jättää pois...? Rasvanhan voi toki vaihtaa kasvisrasvaan.
Ystävän ruokavalion tulee olla maidoton ja gluteeniton ja aina yritän saada jostain inspiraatiota ja ohjeita sellaisiin leivonnaisiin. kiitti, tarja
Tiina sanoi…
Voit korvata tavallisen maidon esim. vedellä, soijamaidolla tai vaikka omenamehulla. 😊