Meidän pihan suunnitelmia

Kevään tulo (Mutta mihinkäs se nyt taas katosikaan, sillä meillä ei aurinko enää paistele, samoin ilmakin on muuttunut/palannut taas jokseenkin vilpoisaksi!) saa aikaan myös suunnattoman pihan suunnittelu -mylläys ja istuttelu -innostuksen. Etenkin tuo ostamamme "uusi" tontti vaatii suurta muutosta ja huolenpitoa, sillä sehän oli aivan hoitamaton monta vuotta. Tässä viikon aikana (siitä siis taas tämä blogihiljaisuus) olen haravoinut pihaa, "pahoinpidellyt" nuo kaksi vanhaa omenapuuta, tai lähinnä olen taas tänä keväänä yrittänyt leikata niitä edes jonkinlaiseen kuosiin, nekin kun ovat olleet hoitamattomina sen tsiljoona vuotta. Toivottavasti en kuitenkaan saanut niitä hengiltä, no senkin näkee sitten myöhemmin. (?)Etsiskelin netistä jonkinlaista (ihan vaan ilmaista) puutarhan suunnitteluohjelmaa ja sellaisen ilokseni löysinkin täältä. Tuo oli yllättävän helppokäyttöinen, joten kyllä minä sillä jonkinlaisen osviittakartan sain tehtyä. Eihän tuossa ehkä ole kaikki mittasuhteet nyt ihan just ja jetsulleen, mutta kyllä tuosta nyt jo hieman näkee mitä minulla on pihan suhteen ajatuksissa. 

Osa tämän postauksen kuvista on niitä vuosien takaisia kuvia omasta (entisestä) pihastani, mutta ajatuksissa on mennä nytkin aika tavalla saman tyyppisellä pihafiiliksellä, joten kaivelinpa nuo vanhat kuvat nyt sitten koneeltani. (Tosin monia näistä kuvista ei ole koskaan edes julkaistu.) Eli Helmenkin pihasta tulee hieman romanttisen tyylinen, mikä vaan on fiilikseltään lähinnä sitä omaa cottage garden -tyyppistä pihahaavetta. Ja koska ne jo entisessä pihassani olleet kukat ja kasvit olivat niitä lemppereitani, niin luonnollisesti haluan laittaa niitä myös tänne rakkaaseen Villa Helmeen. 

Kuvassa vasemmalla on siis meidän nykyinen kotimme; Villa Helmi. Oikealla se "uusi" tonttimme, jossa yläpuolella on (osin purettava) rempattava pihasauna, takkahuone -halkoliiteri -systeemi. Alhaalla oleva rakennus on se jo hyvällä mallilla oleva piha/vierastalo.


Tulossa olisi kukkapenkin laajennusta/uusi kukkapenkki, paljun siirtoa tuonne tulevan pihasaunan viereen, kasvatuslaatikoiden siirtoa ja niiden ympäristön tekemistä, jonkinlaisen kasvihuoneen tekoa, kiviaskelmia ja kivireunustoja, aidanpätkiä jne. jne... 
Että onhan siinä taas himppasen projektia! Hupsista! Mutta tiedättekös... Kyllä minä niin nautin, siis siitä kun sitä pihaa (vaikkakin pienesti) taas on, se sormien multaan työntäminen kun vaan on sekin se oma juttu. 


Eli kasvatuslaatikoiden ympärys on taas tarkoitus peittää tuolla kuorikatteella, astinkiviksi laitan varmaan nuo ihan normit betonilaatat.Samoin edelleenkin on tarkoitus tehdä se kasvihuone, tällä kertaa se tosin tulee olemaan aika paljon pienempi, mutta niitä vanhoja ikkunoita metsästetään taas!Joku tämmöinen/tämän tyyppinen olisi kyllä mielettömän upea. No saa sitten nähdä millaisen me siitä kasvihuoneestakin saamme aikaiseksi.

(Kuva: Pinterest)Laatikot ymppään jo olemassa olevan kukkapenkin ympärille. Minun aikoinaan saamani äitienpäiväkukka (tuo runkokasvuinen syreeni) jäi sinne entisen kodin pihalle, niin tänne Helmeen halusin ehdottomasti tuon samaisen pikkupuun, sen kyllä ostinkin itselleni tänne heti ensimmäisenä keväänä. Tuossa runkosyreenissäkin on muuten todella suloinen tuoksu.
Noita vanhoja tuolinrohjoja on tuolta piha/vierastalostamme muutamia löytynytkin, joten ne pääsevät ehdottomasti tulevana kesänä kukkapurkkien/laatikoiden kanssa pihasomisteiksi.
Samoin tuo sisarealtani saatu tikashylly näytti kyllä aika somalta, joten samanmoinen setti löytynee kesällä jostakin seinän vierustalta. Kierrätyskeskukselta pitänee varmaan käydä hamstraamassa pari vanhaa kattilaa, nekin kun ehdin kaikki jo hävittämään. Mutta mistäs sitä tiesin, että niillekkin olisi taas käyttöä, ja toisaalta eihän ne kaikki olisi mihinkään säilytykseen edes mahtuneet.  

No on minulla ainakin tallella tuo Martta -tädiltä perintönä saatu rautaharava!!! Tosin tuo "armas raksaopeni" taisi siitäkin paljun asennushommissa katkaista varren. No hupsista, rapatessa roiskuu! 
Syreeni/kivipenkin (tai jonkinmoisen pensaspenkin) olen funtsinut jonnekin mahduttavani, rakastan noita kiviä ja niitä haluaisin myös tähän pihaan. Samoin nuo kärhöt ovat yksi kukkarakkaus, täällä Helmessä niitä laitoinkin jo tuonne vanhan omppupuun vierustalle.

Istutuspöytäkin olisi taas haaveissa, mutta sen paikka on nyt hieman hakusessa. (?)Näillä puutarhan suunnittelumietteillä tänään, saa sitten nähdä mitä näistä ajatuksista sitten lopulta toteutuukaan ja millaiseksi Villa Helmen piha muotuotuu.

Oikein ihanaa loppuviikkoa kaikille.


tiina

Kommentit

 1. Ihania kuvia <3 Et ehtinyt kauan nauttia tuosta ihanasta kasvihuone - puutarhamajasta siellä vanhassa kodissa. Harmi, se oli todella ihana ja kauniin pihan olit sinnekin laittanut! Hyvä, kun nyt saat lisää tonttia, niin voit laittaa uuden ihanuuden, Helmen pihamaalle :) Ihanaa kesää Sinulle ja perheellesi <3 Tepa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tepa, no ei se ehtinyt edes valmistua. 😂 Mutt jospa se joskus tulisi tänne Helmen pihalle. ❤️ Kiitos.

   Poista
  2. Varmasti tulee...Sinulla on nyt taitava mies siellä hommissa :) Tsemppiä myös ahkeralle miehellesi :) Tepa

   Poista
  3. No katsellaan mitä (ja milloin) ehditään ja jaksetaan tehdä. 😊 Kiitos & terkkuja myöskin sinulle. 😊👋🏻🌸

   Poista
  4. Kauniita kuvia ja ihania suunnitelmia pihanne suhteen. Kevät on ihanaa aikaa kun saa puuhastella pihalla ja laittaa sormet multaan. Kevät! <3

   Poista
  5. Kaisa, kiitos. 😊❤️ Samaa mieltä, ja olenkin niiiiin odottanut tätä kevättä, kun vaan tulisi se lämpö myös takaisin. 😊🙏🏻❤️

   Poista
 2. Tulee taatusti upea! Tuolta villiintyneeltä tontiltakin voi ehkä tehdä uusia mieleisiänne kasvilöytöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu.. Sieltä löytyi tasan tarkkaan vuohenputkea, koiranputkea ja nokkosta. 🙄🙈😂Kaikki muut kasvit olivat kuolleet/tukahtuneet.

   Poista
  2. Öööö.....ne on ainakin hyviä keitto- ja salaattiaineksia ;) jaa no koiranputkesta en mene takuuseen!!!

   Poista
  3. Ja tilanteeseen päivitystä; nyt on tontin pinta kuorittu kokonaan pois, (putki ja sähkötöiden vuoksi) joten se on ihan mullospelto. 😂 Eli ei minusta sitä horttailijaa (oliko se noin?) taitanut tulla! 🙄🤔😂

   Poista
 3. Mitä laitat tuohon kattilan ja muidenkin astioiden pohjalle, että kukat kukkivat eikä multa ole liian märkää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattilan pohjalla oli sanomalehteä mytyssä ja sitten vaan tuo orvokki. 😊

   Poista

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kävit blogissani. ♥
Kiitän kauniisti kommenteistanne,
muistathan kuitenkin nettiketin,
sekä olethan valmis seisomaan sanojesi takana
myös reilusti omalla nimelläsi. :)