Gluteeniton sitruuna-lakritsitorttu

No niin... Nyt olisi vuorossa pääsiäiseen liittyvää leivontaa, ja itse asiassa se edelliseen sitruunapuu -postaukseeni liittyvä Vol. -jatkumo -epäily nyt myös kumoutuu samalla, se kun tuleekin tässä ja nyt. Ensimmäinen ruoka/leivontajuttu omista sitruunoista, tai oikeastaan omasta sitruunasta, sillä kokonaista yhden sitruunan tarvitsin (ja käytin) tuohon torttuun. (Hih, kuulostaapa hassulta, ihan kuin olisin oikeasti joku sitruunatarhuri noiden kolmen (!) puussa olevan sitruunani vuoksi.) No anyway, sitruuna-lakritsipiirakka on nyt tehty, joten ohjetta saatte tässä. Idiksen tähän malliin/kuorruteeseen sain viime kuussa ilmestyneestä Pirkka -lehdestä, mutta tapani mukaan minä sitten tein tästäkin sen oman variaationi. Ja tämän oman piirakkani tein gluteenittomana, mutta normiruokavalion "tyypit" tekee sen luonnollisesti niistä ihan tavallisista kekseistä.




Aikaisemmin olen käyttänyt itse tehtyä lemon curdia, (sitruunatahnaa) mutta koska sitä ei nyt ollut, niin käytin tuota jääkaapissa ollutta kurpitsa-sitruunsosetta. Vastaavasti voit myös käyttää kaupasta saatavaa lemon curdia, uskoisin piirakan toimivan vallan hyvin myös ihan sillä valmiilla tahnallakin. Ja tuo kekseistä tehty pohja näköjään minulla vähän fuskasi, ilmeisesti laitoin täytettä hieman liikaa. Ulkonäkö ehkä hieman kärsi, mutta makua se ei todellakaan haitannut, tuo piirakka oli aivan taivaallisen hyvää. 




Sitruuna-lakritsitorttu
(Gluteeniton)

Pohja:

n. 200g gluteenittomia digestive -keksejä
100g voita
(Nuo määrät nyt tietenkin riippuu vähän vuoan koosta.)

Kuumenna uuni 175 -asteeseen. Voitele irtopohjainen piirakkavuoka ja leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen pala leivinpaperia. Murskaa keksit ja lisää sulatettu voi. Painele keksimuru vuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunoja tarvittaessa esim. pienillä foliokääreillä. Paista pohjaa uunin keskitasolla n. 7 -minuuttia. Anna pojan hetkisen jäähtyä.


Lemon curd/sitruunatahna:

100g suolaamatonta voita
3 munaa 
2dl sokeria
1½ sitruunamehua


Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri teräskulhossa sähkövatkaimella. Vatkaa vaahtoon sitruunanmehu ja huoneenlämpöiseksi jäähtynyt voisula. Kuumenna seos vatkaten vesihauteessa. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos sakenee. (Vesihaudekattilassa oleva vesi saa olla juuri ja juuri kiehumispisteessä.) Laita lemon curd lasipurkkeihin, se säilyy jääkaapissa n. 3 -viikkoa.

(Piirakkaan meni ehkä n. 1,5-2dl tuota sitruunatahnaa.)
Liuota kuumennettuun sitruunamehun tilkkaan yksi kylmässä vedessä pehmennetty liivate. Sekoita mehu sitruunatahnaan. Laita tahnaa ohut kerros jäähtyneen piirakkapohjan päälle. (Tarpeeksi paksuun tahnaanhan tuo liivatetta ei tietenkään tarvitse.)


Sitruuna-kermatäyte:

3 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1tl vaniljasokeria
½ dl sokeria
3 liivatelehteä
½ dl sitruunanmehua
1 sitruunan raastettu kuori

1 sitruunan raastettu kuori
(Huom! Omaan pienempään piirakkavuokaani tämä määrä oli vähän liian reilu, 
eli tuosta määrästä sain lisäksi myös kerroksen toiseen piirakkaan.)


Laita kattilaan kerma, maito ja vaniljasokeri, sitruunakuori ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Laita kattila sivuun ja lisää (sekoittaen) sitruunanmehu ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada seos torttupohjan päälle. Laita torttu n. 20 -minuutiksi jääkaappiin hyytymään. Lisää lopuksi lakritsakastiketta ohuina raitoina sitrustäytteen päälle. Marmoroi piirakan pinta vetämällä veitellä lakritsiraitojen läpi. Laita torttu vielä n. ½ tunniksi jääkaapiin hyytymään. 

Tarjoile heti, lakritsikastike ei juurikaan kestä säilytystä.




Ai niin...
No miltä se oman sitruunapuun sitruunan mehu sitten maistui?
Ihan äärettömän kirpeältä, mielestäni kaupan sitruunoita kirpeämmältä, mutta tulipahan nyt kokeiltua ja leivottua sitruunatorttua omasta sitruunasta. Ja onhan se puu niin soma kaikkine sitruunoineen, eli ihan silkaksi sisustuskasviksi sen kotiin roudasin.

Näillä sitruuna-lakuherkuilla tänään. 



tiina

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Näyttää kyllä yli herkulliselta, ei voi mitään :) Terv Tepa
Tiina sanoi…
Ja on kyllä niin hyvää! 😊👌🏻😋
Anonyymi sanoi…
Taitaapa Talviniemen tontunkin kokeileva koekeittiö tuusata tuon piirakan pääsiäisen kunniaksi, niin makoisalta näyttää 👌ja minullakin tuo kapea vuoka just hankittu. Lakun ystävä en ole mutta laitetaan lakukastike kannuun tarjolle. Minun puutarhassani ei vielä noita sitruunoita kasva (eikä kyllä vielä muutakaan😂) mutta onneks lemon curd-purnukka 🍋löytyy kaapista niin oikaistaan siinäkin. Ihanaa ja aurinkoista pääsiäistä sinne sielunmaisemiin😍🐥🐰🐣! Nautitaan tästä ihanasta valosta ja ehkä vähän herkuistakin🍋🍯!😉
Tiina sanoi…
Tiedätkös... Jos Talviniemen tonttu tykkää vadelmasta, niin paseeraa vadelmia ja niistä vadelmamelba tuon lakun tilalle, sitruuna ja vadelmat natsaa hyvin yhteen. 😊👌🏻 Ja juu-u, herkutella pitää aina joskus! 😄
Anonyymi sanoi…
Totta! Vattu ja sitruunahan on oiva pari👌. Kiitos Tiina vinkistä! 😀
Tiina sanoi…
Oleppa hyvä. 😊
Gabriela sanoi…
Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:) krásne fotky:))