Ollaanks hyvää pataa?

 Mainitsinkin jo aiemmin tästä "uudesta" löydöstäni, (joka siis löytyi kaiken romun seasta tuolta tontin mukana tulleesta residenssistä) eli tästä Sarpanevan rautapadasta. Aika karstoittunuthan se oli, samoin se alkuperäinen puinen kädensija oli lähtenyt eri teille, (?) mutta silti olin kyllä niin hyvilläni tästä löydöstä. Ja mikä parasta, niin armas äitini nappasi padan kainaloonsa ja vei isälleni huollettavaksi. Ja voihan, takaisin pata tuli entistä ehompana. Isä oli raaputtanut kaiken karstan ja lian padasta pois, samoin se oli myös poltettu (hehkutettu) ja rasvattu asianmukaisella tavalla. Ja koska sitä puukahvaa ei ainakaan vielä ole löytynyt, niin isäni oli sitten veistänyt minulle uuden. Viime viikonloppuna sitten tätä pata -ihanuutta testasin; pistin pataan reilun kilon painoisen possun kassler -palan, hieman nestettä, suolaa ja pippuria, sipulia ja porkkanaa. Annoin lihapalan hautua uunin pehmoisessa lämmössä (150 -astetta) noin kolmisen tuntia. Sen jälkeen jäähdyttelin sitä hetken aikaa ja lopulta riivin nyhtöpossuksi. Ja hei.... Ei muuten todellakaan ollut pahaa! Todennäköisesti me herkuttelemme myös tänä viikonloppuna pataruoalla, sillä meidän pihatalon pönttöuunin kuoret tulivat tällä viikolla. Ja sehän taas tarkoittaa sitä, että raksaope keskittynee muuraushommiin ja minulle napsahtanee jonkinmoinen laastin kantajan virka, joten viikonlopun ruoan olisi enemmän kuin suotavaa olla suhteellisen helppotekoista.Rautaisten pannujen ja patojen kunnostus/pelastusohjeen löydät esim. täältä.
Ja sen nyhtöpossu (jolla minä tein) ohjeen löydät esim. täältä.
Kuvaa ruoasta ei nyt valitettavasti ole, sillä en vaan millään ehtinyt siinä ruokahässäkässä edes ajattelemaan kuvailujuttuja. Kauniit kiitokset padan huoltamisesta isälleni.Nähdään taas...

tiina

Kommentit

 1. Meiltä löytyy samainen pata paloauton punaisena 😂

  VastaaPoista
 2. Äidillänikin on samanlainen pata! Se on kyllä muistaakseni punainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaisiakin taitaa löytyä monesta kodista. 😊

   Poista
 3. Tuo on niin ihana pata!
  Hienon kahvan isäsi on tehnyt tuohon, taitava:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Hyvin paistui kassler -liha. Ja kyllä, kahva on niin hieno! 😊❤️

   Poista
 4. Loistavaa että pata sai "uuden elämän":) Ihana kun on noin näppärä isä! Tuo pata on varmasti hyvä ja voi mitä kaikkia herkkuja sillä pääseekään hauduttamaan:) Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sen löysin ennen kuin olisi joutunut romujen joukkoon. 😄 Ja tosiasnkin hyvin paistui liha ja lisukkeet. 😊

   Poista
 5. Oi mikä ihana pata, ja isät on 💕, kun ne osaa ja hoksaa kaikenlaista!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kävit blogissani. ♥
Kiitän kauniisti kommenteistanne,
muistathan kuitenkin nettiketin,
sekä olethan valmis seisomaan sanojesi takana
myös reilusti omalla nimelläsi. :)