Gluteenittomat korvapuustit

Eilenhän vietettiin korvapuustipäivää tai kanelipullapäivää, miten vain.  Tartuin minäkin sitten härkää sarvista ja kävin pullan tekoon, nimittäin gluteenittoman pullan. Koskaan aiemmin en ole edes yrittänyt leipoa gluteenitonta pullaa, en vaan ole edes viitsinyt kokeilla. Jostakin kumman syystä (?) olen aina ajatellut sen gluteenittoman pullan leivonnan olevan todella vaikea juttu, mutta nyt kun itse ensimmäistä kertaa noita leivoin, niin ei se nyt niin hankalalta tuntunutkaan, tai sitten minulla vain kävi se aloittelijan kuuluisa tuuri. 






No eniveis, pullista tuli ihan kohtuullisen näköisiä, makukin oli yllättävän okei, sellainen mikä nyt gluteenittomalle pullalle (kai) onkin luonteenomaista. Eihän ne vaan ole tavispullien makuisia, eivät sitten millään, mutta kun ja jos näillä nyt säästyy niiltä hankalilta vatsanpuruilta, niin kyllä nämä silloin asiansa ajavat. Ohjetta Instan puolella jo eräs ystäväni kyselikin, ja tässäpä se nyt on. 





Gluteenittomat korvapuustit

(n. 15kpl)

3dl maitoa/vettä
1pss kuivahiivaa
2tl psylliumia
0,5tl ksantaania
1tl suolaa
1dl sokeria
1 kananmuna 
1/2 rkl kardemummaa
7-8 dl gluteenitonta jauhoseosta 
50g voita/leivontamargariinia

Väliin:
voita/leivontamargariinia
kanelia
sokeria

kananmunaa pullien voiteluun
raesokeria koristeeksi


Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota muutama minuutti. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää (koko ajan sekoittaen) n. puolet jauhoista taikinaan. Lisää voi ja loput jauhot. Alusta taikinaa voimakkaasti vielä pari minuuttia. (minä teen pullataikinan aina käsin, taikinan kun minun mielestäni pitää tuntua sellaiselta "hyvän oloiselta," hyvin leivottavalta) Älä kohota taikinaa. Leivo taikinasta heti korvapuusteja. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä, tai esim. silikonisen leivonta-alustan päällä. Laita täytteeksi voita, kanelia ja sokeria. Rullaa taikina tiiviiksi rullaksi ja tee siitä korvapuusteja. Kohota pullia lämpimässä paikassa n. 40-minuuttia, minä pidin niitä hellalla (uunin lämmetessä) leivinpyyhkeen alla. Voitele pullat ja laita pinnalle raesokeria. Paista 225 -asteessa n. 15-20 minuuttia/kunnes ovat saaneet kauniin värin pintaan. 


Perheenkin mielestä olivat kuulemma "ihan syötäviä," joten kai näitä sitten voi tehdä toistekkin.

Ja niin, eilen muuten luin "Perinneruokaa Perkele" -blogissa olevasta pullapostauksesta, että kätsyin tapa pullien kohottamiseen on astianpesukoneessa, (!) eli laita kippo kuumaa vettä astianpesukoneeseen, sitten vaan lykkäät pyyhkeellä peitellyn pullapellin sinne ja that`s it.
Ensilukemalla kuulosti hassulta, mutta hitsit, onhan tuota nyt kokeilava, sillä pullista tulee kuulemma näin kohottamalla oikein rapeakuorisia. Tämä kikka pitää kyllä ehdottomasti kokeilla, niin omituiselta kun se minusta ensin kuulostikin.






Näillä pullansyöntitalkoilla tänään.


See you,


tiina

Kommentit

Kaisa sanoi…
Oi, mitä herkkua. Samoin itse olen ajatellut, että gluteenittoman pullan leipominen on vaikeaa, enkä ole kokeillut. Täytyykin kokeilla tuolla sinun reseptilläsi.
Anonyymi sanoi…
Aivan hyvännäköisiä tuli gluteenittominakin :) Tepa Seinäjoelta