Ei ihan "piece of cake"!

Niin... Mitäs tästä alusta voisi sanoa? Jäätävä homma, kuten kuvastakin näette. Siinäpä ne fiilarit oikeastaan kokonaisuudessaan olivat. Tuon keittiön lattian suhteenhan tuli tosiaankin se suurin proggis, lattia kun piti uusia ihan kirjaimellisestikkin aivan ns. "pohjamultia myöten." Tiedättehän, että ennen on ollut tapana pistää aina kaikki ylimääräiset rojut vaan piiloon, pois silmistä. Tässäkin tapauksessa se tarkoitti tätä: talon alta löytyi vanhoista nahkasaappaista, rikkinäisistä jouluvaloista, lasinsirpaleista ja vanhasta perunakuokasta lähtien kaikkea mahdollista ja vähän mahdottomaltakin tuntuvaa rojua. Meidän (ja ennen kaikkea tuon puolison) projekti on ollut aikamoinen, välillä minulta oikeasti meinasivat itkut päästä, etenkin kun muistelen tuota ensimmäisen kuvan tilannetta, sillä tuntui ettei tuo roskan pois roudaaminen lopu ikinä.Lisämaustetta hommaan antoi mökissä muinoin ollut vesivahinko,  (jonka me toki tiesimmekin) joka sitten oli korjattu sekin hieman sieltä tänneppäin, eli kaikki vanhan purut oli pudotettu tuonne maapohjaan, joten sehän luonnollisesti aiheutti torppaan sen ummehtuneen hajun. Hometta emme kuitenkaan onneksemme löytäneet mistään kohdin, eli sen suhteen olemme onneksi säästyneet. Ja ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, niin ylläriksemme torpan olkkarista paljastui vanha hirsiseinä, joka kylläkin on aika huonossa hapessa. Sitä hirsiseinää kun pitää myös paikata monesta kohdin, lisäksi siihen on sotkettu mm. vanhaa maalia, joten näillä näkymin seinä saa radikaalisti pintaansa paikkausta ja maalia.


(Kuvat ovat nyt valitettavasti vähän sitä ja tätä, 
sillä ne ovat vain nopsasti kännykällä napattuja otoksia.)
Uskottekos... Tässä kohdin meinasi himppasen olla "usko kortilla." Puoliso sen sijaan tsemppasi minua ihan kympillä, hän kun sanoi kohdanneensa ja korjanneensa paljon pahempiakin juttuja. Ja oikeasti nostan hänelle kyllä hattua, sillä ilman hänen (todellakin suurta) työmääräänsä ja ammattitaitoansa tämä projekti olisi kyllä jäänyt meiltä tekemättä/aloittamatta. Tässä pihatalossa (sekä tuossa tulevassa pihasauna -projektissa) on kuitenkin niin iso homma, että ei me tätä oltaisi vieraalla voitu teettää, siihen eivät mitenkään meidän dollarit olisi riittäneet/riittäisi.

Tässä kuvassa lattia jo suhteellisen hyvällä mallilla. Kaikki alapohjassa olleet roskat ja ylimääräiset maat on kärrätty pois, eli se erittäin tarpeellinen (ja puuttunut) tuuletustila on tehty lattian alle. Uusitun alapohjan päälle on laitettu ensin tuulensuojapaperi, seuraavaksi laitettiin uudet purut sekä villat. Sitten vielä ilmansulkupaperi ja lopuksi uudet lattialankut. (Noista puru- villavaiheista ei nyt valitettavasti ole kuvaa.)


Nyt ollaan sitten menossa tässä vaiheessa, eli keittiössä on uusi lautalattia.Samoin pönttöuunin muuraus alkoi eilen, joten kohta saadaan myös oikeaa takkatulta tupaan. Pönttöuunin kuorethan me tilasimme suoraan peltisepältä; Matti Rauhala OY:ltä. Se tuo puolisoni kun on rakennustekniikan opettaja sekä myös muurari, niin luonnollisesti hän myös muuraa tuon meidän uunin itse. Sitten uunin (lämmityksen) sisäänajovaiheen jälkeen maalaamme tuon uunin, väriksi (tässä vaiheessa) on arvontaa välillä valkoinen-musta.Triviaa tästä piha/vierastalo/pihasauna -aiheesta löytyy muuten täältä

Näillä siis tänään, eli täällä jatkuu pönttöuunin muuraus, lisäksi minulla on menossa neitokaisen (Viimeinkin!) huoneen tapetointi ja maalausproggis. Mukavaa torstaita kaikille. tiina

Kommentit

 1. Uskon että kärsivällisyys on ollut toisinaan koetuksella. Sanotaanhan että uutta tekee paljon nopeammin kuin purkaa vanhaa. Mutta, nyt ainakin on poissa nuo hajunlähteet ja saatte uutta puhdasta pintaa tilalle. Harmi kun tuo hirsiseinä on niin kärsinyt.
  Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, välillä on ollut vähän kärsivällisyys kadoksissa, etenkin tuon keittiön lattian kanssa. Vaan jospa se siitä nyt kirkastuu, kunhan saadaan nämä alun hankalimmat hommat tehtyä :)
   Kiitos tsempeistä. ♥

   Poista
 2. Kyllä siitä tulee loistava, kun on ammattimies asialla :) Pönttöuunin väriä odottelen mielenkiinnolla...? Valkoinen tietenkin valaisee huonetta ja musta hieman tummentaa! Riippuu muista kalusteista ja tekstiileistä, niiden värityksestä, kumpi olis parempi :) Mistähän minäkin löytäisin tuollaisen osaavan miehen, pitäis vähän rempata täälläkin, mutta ei ole miestä ei :( Terv Tepa Seinäjoelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilaisellakin on välillä vähän puhti lopussa. :)) Onneksi kohta alkaa olla nuo ns. "inhottavimmat" hommat tehtyä, eli se vanhan purkaminen on se ällöttävin juttu, uuden rakentaminen taas on aivan eri asia. Ja uunista tulee niin magee, väriä ei vielä tiedä, minä taidan peesata valkoista, "J" sitä mustaa. Saas nähdä miten käy. :)

   Poista
 3. Hei! melkoinen homma mutta hyvä tuli. täytyy nyt kysyä että laitoitteko mitä sinne lattian alle nyt vai jäikö tyhjä tila? meillä sama homma tuossa vanhassa eteisessä ja siellä todella syvä monttu ja vanhaa purua . Tarkoitus on tehdä siitä läämin eteinen kun ollut tähän asti kylmänä. tulee ihana pönttöuuni...valkoinen olis nätti. lattia myös kaunis jääkö puun näköiseksi? Iiris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, aikamoinen proggis! Huh! :)) Laitettiin, (lisäsin sen nyt tuonne tekstiinkin) siitä nyt ei vaan ollutkaan kuvaa. Eli alapohjan päälle tuulensuojapaperi, sitten uudet purut ja villat, lopuksi vielä ilmansulkupaperi ja viimein uudet lattialankut päälle. Kuten tuossa Tepalle jo sanoinkin, niin uunin väriä vielä mietitään, minä ehkä sitä valkoista, puoliso enemmänkin mielisi mustaa, mutta molemmat olisivat varmasti oikein kauniit. Lattiasta tulee helmenharmaa.

   Poista
 4. Valkoinen väriksi pönttöuuniin. Musta menee menojaan, valkoinen säilyy aina😀

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kävit blogissani. ♥
Kiitän kauniisti kommenteistanne,
muistathan kuitenkin nettiketin,
sekä olethan valmis seisomaan sanojesi takana
myös reilusti omalla nimelläsi. :)