Vihdoinkin vatsalle lempeää leipää!

Olen suureksi ilokseni mukana tässä Fazer Vatsaystävällinen Ruisleipä  -kampanjassa, tämä leipäjuttu (ja syöminen muutenkin) kun on todellakin ollut omassa elämässäni viime aikoina erittäin kovasti "tapetilla. Vuoden verran olen yrittänyt laittaa näitä omia ruokailutottumuksiani uuteen uskoon, siksipä tämä asia tuli minulle juuri kuin tilauksesta. Etenkin kun tämä kamppis liittyy tähän suureen intohimooni; ruisleipään. Niin... Se ruisleipä. Se meidän ihana herkku, joka perinteisesti tehdään taikinajuuren tai leipomohiivan avulla hapattamalla. Ja joka on aina ollut tärkeä osa suomalaista keittiötä,  siten tottakai minullekkin oikein rakas juttu. Ja joka valitettavasti minulle (kuten ehkä myös monelle muullekkin) ei terveellisyydestään huolimatta oikein ole sopinut.











Olen viettänyt koko elämäni hyvän ruoan parissa, (kuten olen tästä monesti maininnutkin) kasvanut äidin ihanalla ruualla ja leivonnaisilla. Äitini oli omassa työelämässään ravintola-alalla, siksi meillä oli ruoka aina tärkeä osa jokapäiväistä elämää, ja se ruoka oli hyvää. Siksipä olen tottunut suoraan sanottuna herkutteluun, myös siihen ihanaan tuoreen vastapaistetun ruisleivän tuoksuun. Ja siitä taas on kiittämien ihanaa sisartani, hän nimittäin paistaa aivan mielettömän hyvää ruisleipää. Mikä onkaan parempaa kuin juuri leivinuunista otettu ruisleipä? Siihen päälle sipaisu oikeaa voita, ja itse asissa sitä suolavoita. (Niin tunnustan, sekin on yksi heikkouteni.) Hupsista!  Ihan parasta herkkua. Tai no... Ehkä juuri uunista otettu pullataikinapohjaan leivottu mustikkapiirakka (kylmän maidon kanssa) vetää tälle vertoja. 



















Mutta... Kuten kaikessa aina.... Tulee tässäkin se mutta, se erittäin iso mutta. Se ruisleipä kun ei vaan minulle sovi, ei sitten millään. Kirjoittelin aiemmin syksyllä näistä omista vatsaongelmistani, siitä välillä niin rasittavasta kamppailusta syömisen suhteen. Päivistä, jolloin mikään ruoka ei tunnu sopivalta, laitoit sitten suuhusi mitä tahansa. Eikä tämä tilanne siitä ole juurikaan muuttunut. Toisina päivinä tilanne on hieman parempi, toisina taas ollaan tilanteessa; parempi kun et söisi mitään. Ja mitään elimellistä vikaahan ei edelleenkään ole löytynyt, silti kuitenkin on suositeltu pääsääntöisesti noudattamaan FODMAP -ruokavaliota. (FODMAP -ruokavalio perustuu huonosti imeytyvien ko. hiilihydraattien rajoittamiseen oireiden mukaan.) Ja omasta kokemuksesta se (tietyin sovellutuksin/jättämällä pois ne eniten oireita aiheuttavat ruoat/ruoka-aineet) nyt tällä hetkellä näyttäisi olevan se paras vaihtis. Kokonaan en ole tuohon ruokavalioon siirtynyt, olen koettanut etsiä sitä itselleni sopivaa tietä. Kokeillut ja tutkaillut omaa kroppaani, yrittänyt löytää juuri ne minulle sopivat ruoka-aineet. Sillä sitähän tämä on; kokeilua, ja mikä sopii minulle ei välttämättä sovi muille. 













Mutta se suuri rakkaus; ruisleipä.... Sen syömisen lopetin suosiolla reilu vuosi sitten, kun oli vain ihan pakko. Kunnes nyt otin ilolla vastaan tämän uutukaisen; Fazer Vatsaystävällisen Ruisleivän. Ja sen nähtyäni päätin tottakai tätä kokeilla, meni se sitten syteen tai saveen. 
Ja mikä sitten on tämä uutukainen? 
Fazer Vatsaystävällisen Ruisleivän on maailman ensimmäinen ruisleipä, jonka FODMAP -hiilihydraattipitoisuutta on alennettu. Näin se sopii myös meille herkkävatsaisimmillekkin. Ja oma kokeiluni näytti kyllä vihreää valoa, en saanut leivästä vatsaoireita. Eikä vatsani tuntunut tämän leivän syömisen jälkeen potkupallolta, kuten ennen olisin kuvannut tuntemuksiani ruisleivän syömisen jälkeen. Eli mielestäni tämä leipä tuntuisi tosiaankin sopivan minulle. Ja tästä kyllä iloitsen erittäin suuresti, sillä olen todellakin kaivannut ruisleipää. 


"Vatsaystävällinen Ruis -leivässä yhdistyy hyvä maku ja luonnollinen terveellisyys. Leivomme sen ainutlaatuiseen, omaan innovaatioomme perustuvaan ruistaikinajuureen, joka muuttaa leivän lempeämmäksi vatsallesi."
                                                                                   


(Lainaus/kuva/ Fazer.)

Lisää infoa tästä leipäuutukaisesta saat täältä









Ja ilman muuta minä päätin heti kokeilla Fazer Vatsaystävällistä Ruisleipää, tein sen pehmoisen porkkana-perunasosekeiton kanssa. Saat siihen ohjeen tässä samalla. 











Lempeä porkkana-perunasosekeitto:


Kuorin & paloittelin neljä isohkoa porkkanaa ja muutaman perunan. Keitin palat vedessä (lisäsin keitinveteen ripauksen suolaa) kypsiksi. Seuraavaksi kaadoin osan keitinliemestä kippoon ja surauttelin palat soseeksi sauvasekoittimella. Lisäsin survoksen joukkoon purkillisen laktoositonta ruokakermaa, ja tämähän ei minun mielestäni ollut vielä tarpeeksi, vaan vaati vielä sen n. puolikkaan purkillisen laktoositonta pippurikermaa. Kiehautin keiton uudelleen ja maustoin sen suolalla ja pippurirouheella. (Jos keitto tuntuu mielestäsi liian sakealta niin lisää siihen hiukan porkkanoiden keitinvettä, itse tykkään kermaisen paksuhkosta sosekeitosta.) Lisäksi kunnon pyöräytykset suola/pippurimyllystä. Keiton pinnalle lisäsin vielä ison lusikallisen Kipparin Koskenlaskijan (laktoositon) ruokajuustoa. Samoin hieman persiljaa koristeeksi, se antaa sen kivan loppusilauksen. Samalla tottakai maistelin tätä uutuutta; paahdoin lisäksi Fazer Vatsaystävällistä Ruisleipää, siihen päälle laitan vain sipaisun voita. Ei muuta. Ja taas elämä hymyilee. 










Tai voit laittaa leivälle myös itse tehtyä ruohosipulilevitettä, myös sen ohjeen saat tässä.



Ruohosipulilevite:

1 rasia (200g) maustamatonta tuorejuustoa
1prk (120g) smetanaa
½ (pienen) sitruunan mehu
4-5 rkl hienoksi silputtua ruohosipulia
ripaus suolaa
pippuria myllystä


Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita huolellisesti. Laita levite hetkeksi tekeytymään jääkaappiin.












"Yhteistyössä Fazer."




Näillä lempeillä herkuilla tänään. Oikein suloista sunnuntaita kaikille. 



See you,



tiina

Kommentit

  1. Näyttää herkulta tuo keitto, pitää muistaa taas tehdä, olen unohtanut! Ruisleipäfanina aion kokeilla tuota uutuutta. Tepa Seinäjoelta

    VastaaPoista
  2. Ja hyvää oli, kannattaa ehdottomasti tehdä. No samoin, ruisleipäfani olen ollut aina, ja surullisin mielin luovuin ruisleivän syömisestä reilu vuosi sitten. Nyt tosiaan suurella ilolla otin vastaan tämän leipäuutukaisen, eli ruisleipä on ainakin minulla palannut takaisin ruokavalioon. Hyvä niin. Tepa, oikein ihanaa sunnuntaita Seinäjoelle. :)
    ♥ -Tiina

    VastaaPoista
  3. Olen itse ollut ihan täysin gluteenittomalla ruokavaliolla piinaavien vatsaongelmien vuoksi. Ei ole keliakiaa ei, mutta 6 kuukauden tiukka gluteenittomuus on tuonut avun. Ja apua on lisännyt se, että olen jättänyt kaikki sauvasekoittimella pyöräytetyt ja plenderillä muusatut syötävät pois. Niistä kertyy vatsaan hurjasti ilmaa. Samoin sanon ei kaikille hiilihapollisille juomille, ei näitä vähääkään.
    Vatsavaivat ovat niin ikäviä.
    Ruisleipä näyttää niin herkulliselta. Toivottavasti se sopii jatkossakin sinulle.

    -kirsi-

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti olet saanut edes hieman helpotusta oireiluusi, nämä vatsaongelmat kun ovat todellakin aika stressaavia. Ja sehän tietysti vielä lisää sitä huonoa oloa, vatsa kun monella reagoi herkästi stressiin. Leipä on todella hyvää, ja toivon tosiaankin tämän uutukaisen olevan minulle ok. (kuten nyt ainakin tuntuisi olevan) Seuraavaksi ajattelin kokeilla myös niitä muita saman tuoteperheen tuotteita; vatsaystävällistä kauraa ja gluteenitonta leipää.

    Terkkuja sinne, ja tsemppiä "vatsan kanssa" elämiseen.

    ❤ -Tiina

    VastaaPoista
  5. Tein just lounaaksi tota keittoa. Ihan törkeen hyvää!!! 👌

    VastaaPoista
  6. Kiitos vain Tiina. :) ❤ Tämäkin on niitä minun "koekeittiöni" luomuksia, minä kun tykkään ihan kympillä sosekeitoista. Siten tulee kokeiltua tyylillä; "tee keitto siitä mitä jääkaapista löytyy" -tyylillä. Ja tähän tykästyin itsekkin.
    Mukavaa viikkoa sinne. :)

    VastaaPoista
  7. No täytyypä minunkin kokeilla tuota vatsaystävällistä ruisleipää kun vatsani ei kanssa tykkää yhtään mistään, potkupallo.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kävit blogissani. ♥
Kiitän kauniisti kommenteistanne,
muistathan kuitenkin nettiketin,
sekä olethan valmis seisomaan sanojesi takana
myös reilusti omalla nimelläsi. :)