Yksikätisen leipurin hommia/ Hiivattomat sämpylät

Yksikätinen leipuri täällä päivää. Tämän tapahtuneen jutun vuoksi tämä homma oli himppasen haasteellista, tosin leivonnan  lopputulos kyllä palkitsi vaivan. Elämä ja tilanne (Vasta vajaa viikko mennyt!) käy tämän käden vuoksi jo suhteellisen rasittavaksi. Ärsyttää suorastaan, vaan minkäs tälle nyt voi. Käsi paranee ajastaan, eipä  tätä paranemista millään nopeuta. Mutta, jotain pitää yrittää kuitenkin tehdä, tänä aamuna se oli sämpylät. Keitin aamulla neitokaiselle aamupalaksi kaurapuuroa, ja koska oma vatsani (näistä kotimaisista viljoista) nyt tällä hetkellä tuntuisi suhteellisen hyvin kestävän kauraa, joten luonnollisesti sillä kauralla mentiin eteenpäin. Tein siitä puuron lopusta sitten sämpylöitä, versiona kaura-gluteeniton jauho. Enkä käyttänyt näihin hiivaa, kohotin ne vain leivinjauheella. 


Eli; tein kaurapuurosta, vedestä, kaurahiutaleista, gluteenittomista jauhoista, (käytin myös psylliumia ja ksantaania taikinan rakenteen parantamiseen) juoksevasta margariinista ja suolasta  sellaisen "sotkun", jonka sitten pyörittelin sämpylöiksi. Ja kohotukseen käytin tosiaankin leivinjauhetta, kun jotenkin koen/tunnen sen hiivan (vehnäjauhon ohella) olevan se omalle kropalle "pahin helvetti." Voitelin lopuksi sämpylät vedellä ja pistin uuniin. Paistoaika oli moisille palleroille yllättävän pitkä, joten aika kauan niitä (toivomani värinkin vuoksi) pidin tuolla uunissa.


Ja älyttömän hyviä ovat, erityisesti suolavoilla sipaistuna. Sämpylöiden koko olisi tosin pitänyt olla suurempi, se leivinjauhe kun ei kohota samoin kun se hiiva. Mutta, jospa sitten seuraavalla leivontakerralla muistaisin ajatella sitäkin asiaa.


Gluteenittomat (ja hiivattomat) sämpylät (ohjeen) löydät esim täältä.

Nyt herkuttelen tuoreilla sämpylöillä ja kanakeitolla.


See you,


tiina

Kommentit

 1. Maku on tärkein :)
  Tepa Seinäjoelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja nuo olivatkin yllättävän hyviä. 😊👌🏻

   Poista
 2. Tuoretta leipää/sämpylää ei voita mikään! <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kävit blogissani. ♥
Kiitän kauniisti kommenteistanne,
muistathan kuitenkin nettiketin,
sekä olethan valmis seisomaan sanojesi takana
myös reilusti omalla nimelläsi. :)