perjantai 25. marraskuuta 2016

Puolukka-valkosuklaakakku (gluteeniton)

Tiedättekös! Niin... Ihastuin ja rakastuin ikihyviksi. Suorastaan hurmaannuin tähän Maku -lehden lukijan kuivakakkuun, sillä niin hyvää tämä on. Ja tarvitseeko edes sanoa; niin jouluinen. Yritän omassa ruokavaliossani edelleen (loputon suo, I know that) saavuttaa jonkinmoista balanssia tämän vatsakipuilun ja syömisen suhteen, joten muokkasin tämänkin ohjeen gluteenittomaksi. Normikakun saat jättämällä tuon ksantaanin pois, vaihda silloin myös jauhot takaisin vehnäjauhoiksi. Laktoosittomanhan saat vain vaihtamalla (luonnollisesti) tavallisen voin laktoositoomaan, sekä suklaakuorrutuksen vaihtamalla esim. tomusokeri-vesikuorrutukseen. Tai sitten vaan laitat suklaata ja otat laktoositabletteja... Suklaa kun on aina suklaata, eihän sitä vaan mikään voita. Heh! Ja niin... Tämä kakku on sitten ihan voilla leivottu, joulunahan on lupa (ja pitääkin) suoda itselleen ihania herkkuja. Niihin parhaisiin joulun muistoihin kun (ainakin minulla) liittyvät hyvin vahvasti myös ne suloiset maut ja tuoksut. 



Suosittelen ehdottomasti. Tätä kakkua on vaan pakko kokeilla, se on niin hyvää. Ja jos et välitä puolukoista niin tämä setti toimii aivan varmasti myös esim. mustikoista tehtynä, se tosin ei ehkä enää ole sitten niin jouluinen malli. Mutta so what, jokainen tekee sellaisen mistä tykkää. Kaikki variaatiothan ovat toki sallittuja.









Puolukka-valkosuklaakakku
(gluteeniton)

4 kananmunaa
150g voita
2½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1/3 tl ksantaania (tämä vain gluteenittomaan kakkuun)
4dl gluteenitonta (esim. Sunnuntai) jauhoseosta
(tai tavallista, riippuen kummanlaisen kakun teet)
1dl kermaviiliä
130g valkosuklaata rouhittuna
voita vuoan voiteluun
gluteenittomia (tavallisia) korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
200g puolukoita (myös pakastetut käyvät)
100g (sulatettua) valkosuklaata koristeluun



Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita jäähtyneeseen voisulaan kermaviili, sen jälkeen yhdistä seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vähitellen taikinan joukkoon. Lisää puolukat. Laita taikina korppujauholla jauhotettuun rengasvuokaan. Tasoita pinta.


Paista 175 -asteessa n. 1h/ tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile välillä tikulla kakun kypsyyttä.









Tämäkin kakku vain paranee vanhetessaan, (kuten kuivakakut yleensäkin) eli maku on parhaimmillaan parin päivän kuluttua. Jätä silloin tuo kakun päällinen koristelematta, lisää sulatettu suklaa vasta tarjolle laitettaessa.










* Enjoy life,
Eat well & Laugh often. *










Näillä puolukkaisilla herkuilla tänään. Tässä siis tulevan joulun leivonnaiset part 1, tulossa on myös muutama muukin hyväksi havaittu lemppariohje. Eli leivontakin jatkuu...


Muksua viikonloppua.



tiina








13 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää, mutta unohdit ohjeesta puolukat? Paljonko niitä ja missä vaiheessa ne laitetaan taikinaan?Nautinnollisia hetkiä! Tepa Seinäjoelta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Puolukat taisivat jäädä metsään... Kiitos Tepa, nyt on puolukatkin lisätty ohjeeseen. ♥
      Sen siitä saa kun montaa asiaa sählää yhtä aikaa. Hupsista! :))

      Poista
  2. Oi tämä oli niin hyvää vehnäisenä versionakin,yllätyin. Ajattelin myös muokata gluteenittoman version. Korvaisin pienen määrän jauhoista mantelijauheella tuomaan rouheutta, gluteenittomat jauhot kun on niin höttösiä.
    Kokeilemisen arvoinen ja puolukat sopii tähän hyvin, kirpeys pehmenee uunissa.

    Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin kokeilla tuota mantelijauhoa tuossa, minä laitoin ksantaania, ajattelin sen sitovan taikinaa vähän paremmin koossa pysyväksi. Ja makuhan tuossa on niin huippu, suosittelen ehdottomasti. :)

      Poista
  3. En tee oikeastaan koskaan kuivia kakkuja, mutta tämän esittelit niin myyvästi, että otan ohjelmaan vielä ennen joulua :)
    Mukavaa ja maistuvaa viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä jos tuli houkutus tehdä tätä kakkua... 😂 Kannattaa ehdottomasti kokeilla, tuo on kuivakakuksi todella hyvää. 😊👌🏻

      Poista
  4. Ihanan herkullinen ohje, tätä kyllä kokeilen :)

    VastaaPoista
  5. Ihanan näköinen kakku. Varmaan kakku, jota ei tarvitse tehdä etukäteen tekeytymään jouluksi? Voisihan tietty sekaan lorauttaa konjakkia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuivakakuthan ovat parhaimmillaan päivän-pari leipomisesta, sen suhteen tämäkään ei tee poikkeusta. Mutta hyvää se oli kyllä heti paistamisen jälkeenkin... 😄

      Poista
  6. Eikä, miten ihania kuvia <3 nam!!! Onkin pitänyt jättää monta kertaa sinulle viestiä, mutta kiireessä kommentointi on jäänyt. Kiitos viime kerrasta, oli niin ihanaa tutustua sinuun paremmin. Olet kyllä upea nainen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Laura. :) Ja sama juttu, on niin monesti pitänyt olla yhteyksissä ja kiittää niin mukavasta seurasta. Ja kyllä, voin sanoa saivan samaa sinusta. Halit. ♥

      Poista
  7. Näyttää herkulliselta. Kiitos ohjeesta! Piti alkaa testaan, kakut uunissa 😋
    E-R

    VastaaPoista

Mukavaa kun kävit blogissani. ♥
Kiitän kauniisti kommenteistanne,
muistathan kuitenkin nettiketin-
olethan valmis seisomaan sanojesi takana
myös omalla nimelläsi. :)