maanantai 10. lokakuuta 2016

Ihana, kamala ruoka!

Niin... Ihana, kamala ruoka. Tai oikeastaan sen nauttiminen on tässä se suurin ongelma, kun ei kai sitä ihminen kovin kauaa syömättäkään elä. Kun on koko elämänsä elänyt hyvän ruoan parissa, oikeastaan kasvanut siihen kiinni, ja kun se syöminen muuttuu helvetiksi, silloin on elämä oikeastaan vähän enemmänkin kuin kurjaa.
Miltä tuntuu... kun syöminen onkin yht'äkkiä se pakollinen helvetti?




Olen aina kipuillut kroppani kanssa, sillä äitini kertoman mukaan minut on jo aikoinaan Sairaala Orton:sta kiidätetty Lastenklinikalle vatsani vuoksi tutkimuksiin. Sillä reissulla (eikä kyllä niillä myöhemmilläkään) ei mitään elimellistä (tai muutakaan) vika löytynyt, eli "ei mitään vikaa" oli se vuosia jatkunut diagnoosi. Silti lähes kaiken (tai ainakin jossakin vaiheessa se siltä tuntui) syöminen tuotti/tuottaa tuskaa; kuvotusta, kipua ja pahoinvointia. Luonnollisesti nykyisin on myös otettu kaikki mahdolliset veri- ym. kokeet, ja muutkin tutkimukset on tehty.












Silti lähes poikkeuksetta tuskainen elämä jatkuu... Selkeästi kaikki "höttömätöt", grilliruoat ym. rasvaiset jutut lisäävät pahoinvointiani, mutta kukapa sitä jaksaa koko ajan olla skarppina senkään suhteen. Ja eihän se nyt ole vaikeasti arvattavissa... toisinaan sitä vain lipsahtaa, ei vain aina jaksa kontrolloida syömisiään. Joskus tuntuu, ettei suuhunsa voisi nykyisin laittaa kuin tiettyä salaattia ja niitä ns. luvallisia kasviksia/hedelmiä. 



Mutta kun ei aina vaan jaksa!









Vaikkei sitä keliakiaa ole koskaan löydetty, (eikä se kuulemma tulekkaan, tai näin minulle ainakin sanoi eräs lääkäri) niin olen silti omatoimisesti siirtynyt (pääsääntöisesti) gluteenittomaan ruokavalioon. (Sekä kokeilemaan Fodmap -ruokavaliota, ja tämä siis lääkärin suosituksesta.)Ja omassa tilanteessani olen kyllä huomannut sen helpottavan kummasti elämääni. Aiheesta syksyllä kirjoitti mm. Hesari, ja itse kyllä koen oman tilanteeni olevan juurikin noin, sillä minulle ne kotimaiset viljat (kauraa lukuun ottamatta) ovat selkeästi niitä oireita antavia. Lisäksi toiset kasvikset pahentavat oloani aivan selkeästi, ja nykyisin (vaihtelevasti) olenkin käyttänyt kroppani hoidossa myös Fodmap -ruokavaliota. Tilahan (ainakin minulla) vaihtelee hyvinkin paljon, (kuten myös laktoosi-intoleranssissa) sitä hyvää jaksoa kun yleensä seuraa se repsahdus, tulee kummallinen kuvitelma sen olon parantuneen lopullisesti. Sitten tulee syötyä sitä kaiken maailman roskaa, ja senhän sitten taas tietää.... Olo on kahta kamalampi, sekä kestää viikkoja päästä taas balanssiin kroppansa kanssa. 





(Kuvan nappasin arkistoistani, on tosin jo parin vuoden takainen ja vähän hoikahkon mallinen versio minusta.)







Ja sitten on syytä olla jonkin aikaa todella skarppina syömisien kanssa,
eikä suuhunsa tosiaankaan voi mättää mitä tahansa. Mutta niinhän se menee tässäkin; me ollaan kaikki niin erilaisia yksilöitä, ja mikä sopii yhdelle - ei sitten välttämättä sovi muille. Kantapään koulun kauttahan ne nämäkin jutut selviävät, mitä voi lopulta syödä ja mitä ei. No mutta... tämän aasinsillan tarkoituksena oli kysellä teiltä niitä teidän hyviksi havaittuja juttuja. Kuinka sinä pärjäät kun/jos omaat mahdollisesti samanlaisen herkän (joksus vähän kaikelle oireilevan) vatsan?



Näillä mietteillä tänään...


tiina

20 kommenttia:

  1. Kuulostaaniin tutulta! Suosittelen kokeilemaan todella tiukkaa fodmapia, itselleni se on ainoa keino jolla vatsan kanssa voi elää! Tuossa salaatissa pisti silmään heti sipuli ;) kannattaa olla erityisen tarkka mausteiden kanssa. Myöskin kaikki valmisruuat, valmiiksi marinoidut tuotteet jne kannattaa suosiolla jättää kauppaan. Vaikka kuinka tarkkaan itsekin fodmapaan, silti välillä vatsa on kamala.... Vielä lisäksi suosittelen maitohappobakteereita (sisällysluettelo tarkasti, ettei ole mitään sopimattomia täyteaineita) päivittäiseen käyttöön ja ruuansulatusentsyymejä (esim. Nogosin) niihin päiviin kun syö ohi fodmapin. Ja riittävästi vettä koneeseen, sekin auttaa!

    Toivottavasti vinkeistä olisi jotain hyötyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, antaa sitä uskoa ja toivoa että kyllä tämän vatsankin kanssa (ainakin jollakin tapaa) selvitään. :) Ja juu, tiedän tuon sipulin olevan siinä fodmapin pahis listalla, silti sitä vaan toisinaan yritän itselleni siedättää, joskus siitä kun en tunne niitä oireita. Mutta sehän tässä juuri onkin, kun tuntuu näiden päivien olevan niin erilaisia, sekä todella aaltoilevaa on tämän kanssa eläminen. Tsemppiä myös sinulle tämän vaivan kanssa elämiseen & oikein mukavaa syksyä. ♥ Tiina

      Poista
  2. Minun lapsenlapsillani, eli molempien vanhempien tyttärien lapsilla on keliakia, pojalla diagnosoitu jo ihan lapsena, tytöllä vasta nuorena aikuisena ( hänen isänsä suvussa on usealla henkilöllä). Silloin on ehdoton gluteiiniton ruokavalio tietysti. Vanhimmalla tyttärelläni aina vatsavaivoja, on tutkittu, laktoosi-intoleranssi löytyi, mutta keliakiaa ei löytynyt, nyt käyttää vain gluteiinittomia tuotteita, niin on pärjännyt hyvin. Eli uskon, että hänellä ei ole keliakiaa, mutta on herkistynyt kotimaisille viljatuotteille. Minusta tärkeätä on kuunnella omaa kehoansa, niin huomaa mikä ei sovi...niin välttää niitä ruokia! Tepa Seinäjoelta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen minulla olevan sama juttu, ei ole todettua keliakiaa, laktoosi-intoleranssi sen sijaan on minulla todettu jo vuosia sitten. Sen kanssa on nyt opittu hyvin elämään, kiitos runsaiden laktoosittomien juttujen, mutta tämä viljajuttu onkin jo sitten aivan muuta. Ja niinhän se on, pitää tosiaan oppia kuuntelemaan tätä omaa kroppaa. Kiitos kommentistasi Tepa. ♥ Tiina

      Poista
  3. Hei!
    Eihän olisi mikään ärtyvän suolen oireilua? Yhdellä kaverilla oli niin paha, että monen sairaalareissun jälkeen suolesta leikattiin pala pois. Siihen loppui vaivat.
    Työkaveri kertoi, kun oli ollut dieettikokki-koulussa, niin siellä oli lääkäri tms kertonut, että ominpäin ei ikinä saisi ruveta gluteenittomalle ruokavaliolle. Lisää riskiä sairastua maha/suolistosyöpään.
    Keliakiahan ei aina välttämättä näy verikokeissa, vaan voi vaatia vielä tähystyksen. Onko allergiatestit tehty?
    Kannattaa vaan käydä lääkärillä, jos vaivaa on. Kyllä se oikea diagnoosi joskus löytyy.
    T:Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katja, allergiatestit on tehty, samoin tähystys, (ainakin silloin) kaikki ok. Fodmap -ruokavalion kokeiluun on päädytty nimenomaan lääkärin kanssa käydyn keskustelun perusteella, joten nyt mennään sillä eteenpäin. Tosin pitäisi varmaan olla todella paljon skarpimpi sen suhteen, mutta kuten jo sanoin, ainakun ei vaan jaksa. Mutta jospa se oman kropan balanssi vielä jossakin vaiheessa löytyisi. Mukavaa syksyä. ❤️

      Poista
  4. Keliakia vasta-aineet ei tosiaan aina näy.. Mulla on diagnosoitu colon irritable ja colitis ulcerosa, jotka molemmat vaatisi tarkan dieetin.. Suvussa vahvasti myös keliakiaa.. Voih, mä tiedän, viljattomana ois niin helppoo.. Ei ole vatsa kipee, ei turvota yms.. Mutta oikeesti mikä on parempaa kuin tuore korvapuusti tai ruisleipä? Mä siis vaan en tiedä millaista olisi elää niin että ei vatsa kipeä. Voiko sellaistakin elämää olla? <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä... Voiko olla elämää ilman jonkinasteisia vatsan kipristelyjä??? :D Ja niin... Se tuore pulla, voi jee... Onhan se ihan sairaan hyvää, pitää varmaan opetella leipomaan kunnollista gluteenitonta pullaa. :)) Ruisleipää en ole syönyt vuoteen, sitäkin on jo suorastaan ikävä. Terkkuja ja halitsempit myös sinne. ❤️

      Poista
  5. Itse sain ärtyvän suolen oireyhtymän ruokamyrkytyksen seurauksena. Ruokamyrkytyksestä on jo useampia vuosia, mutta ärtyvän suolen oireyhtymä muistuttelee vieläkin olemassaolostaan, jos innostun syömään liian vapaasti huomioimatta Fodmap-ruokavaliota.

    Mulla itselläni pahimman vaiheen yli pääsin sillä, että olin viljattomalla ja sokerittomalla ruokavaliolla viisi viikkoa. Sokeri ja vehnä ovat bakteerien ruokaa, joten kun ne jättää pois, niin vatsa alkaa hiljalleen paranemaan. Olo muuttui huomattavasti, joten suosittelen kokeilemaan. :) Sen jälkeen olen voinut syödä paljon vapaammin ja jos vatsa oireilee, niin on riittänyt se, että palaan hetkeksi takaisin Fodmap-ruokavalioon.:) Niin, ja se maitohappobakteeri on mullakin ollut tosi tärkeässä roolissa. Oikein pahoina päivinä olen juonut jopa puolikin litraa Gefilus-mehua päivässä, kun joskus ne tuntuu auttavan paremmin, kuin tabletteina otetut. :)

    Tasapainotteluahan tää on, mutta kun oma tapa löytyy, niin sitten helpottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista. ❤️ Nuo maitohappobakteerit on käytössä täälläkin, samoin Gefilukset jogurttina, mehua täytyykin kokeilla, sitä kun en juuri ole käyttänyt. Joo... On tää kyllä aikamoista narulla kävelyä, toisina päivinä tuntuu ruoka olevan jopa ihan jees, sitten seuraavana tuntuu ettei mikään ole hyvä juttu. Ja annas olla jos syöt jotain luvatonta, esim. sipsejä tms., niin voi kamala miten vatsa menee kipeäksi. Noh... Jospa se balanssi vielä löytyisi minullekkin. Mukavaa syksyä. 😊❤️

      Poista
  6. Kuulostat ihan minulta ;) Koskaa ei tiedä, mitä mieltä vatsa on mistäkin. Yhden hirveän syntipukin olen löytänyt: fruktoosi- ja glukoosisiiraappi, niitä mun maha (maksa?) ei osaa käsitellä. Nyt olen jo oppinut kiertämään kyseisen "myrkyn".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä... Ikinä ei tiedä mistä vatsa milloinkin suuttuu, ja sitten toisinaan ei välttämättä suutukkaan. On tämä vaan taiteilua. Pitääkin tarkastella minunkin tuota glukoosia ja fruktoosia, voi olla myös minulle se "myrkky." Mukavaa syksyä sinulle & tsemppiä sairauden kanssa painimiseen. ❤️😊

      Poista
    2. Mulla niin sama! Ikinä ei tiedä mistä vatsa milloinkin ärtyy. Välillä pystyn syömään jopa vaaleaa leipää (mitä yleensä välttelen viimeiseen asti), välillä maha turpoaa palloksi ja kipeytyy ihan pelkästä salaatistakin. Henkimaailman juttuja osittain myös?! Mullakin arveltu olevan tuo ärtynyt suoli mutta sitä en ihan välttämättä allekirjoita. Itse veikkaan kärsiväni hiivasyndroomasta. Olen esim. joskus syönyt hieman huonosti kohonneita sämpylöitä - seurauksena kahden viikon turvotushelvetti. Ja kun tuohon on yhdistänyt vähän sokeria ja vaaleaa viljaa niin heippa. Eli pitäisi osata olla ruokkimatta itseään sillä turhalla sokerilla yms. Mutta kun välillä sitä nyt vaan tekee mieli kaikkea herkkua. Ja suklaasta mä vaan en kertakaikkiaan halua luopua!

      Poista
    3. Tuota hiivasyndroomaa olen myös miettinyt, ne omat kokemukset kun on just samanlaisia kun sinulla. Vaalea leipä (ja pullakaan) kun ei aina tee niitä oireita, sitten toisinaan iskee ihan sairaan kovat kivut ja vatsa on ihan julmettu pallo. Ja ihan päivistä riippuen, kun tosiaan ei aina tule mitään oireita. Ihme hommia nää... Ja niin, kun ei vaan aina jaksa olla skarppi, ja pakko on saada syödä toisinaan vähän jotain hyvääkin. No tulos on sitten usein se kurjuus, eli koko setti aivan sekaisin... No mutta, näillä mennään ja sitä balanssia vaan pitää koettaa etsiä jostakin. :))
      ❤️ Tiina

      Poista
    4. Hei Puolikaima,
      Hiivoja on muitakin kuin viljoja ja ylisimmin netistä löytyvä candida abicains, esim. itseltäni löytyi rajun suoneen saadun antibioottikuurin ja suolen lamaantumisen jälkeen geotrichum, joka käyttää esim. maitotuotteita "ravintonaan". Vastaava home kasvaa esim. viilin pinnalla ja tekee nopeasti suotuisissa oloissa laajalle leviäviä "ohuita kalvoja". Itselläni se teettää ilmeisesti toksiineja ja tästä syystä on huonoina päivinä todella huono melkein krapulainen olo. Hiivan tappamiseksi/vähentämiseksi olen nyt joksikin aikaa luopunut maitotuotteista. Itse en ole innostunut fodmapistä, koska sen tiukka noudattaminen loppupeleissä muuttaa bakteerifluoraa ja pyrin saamaan takaisin hyvän ennen antibioottia olleen hyvin toimineen fluorani. Käytän ainoastaan fodmapia siinä mielessä hyväksi, että syön näitä ilmaa aiheuttavia tuotteita sitkeästi pikku hiljaa määrää lisäten. Lisäksi syön päivittäin hyviä maitohappobakteereja (vivomixx ja biotteekki). Myös päivittäinen runsas kuidun syöminen on tärkeää. Jos rahaa vain on, kehottaisin menemään Antioksidantti-klinikalle ja teettämään siellä kattavat labrat esim. vatsan bakteereista. Oma testi oli todella paljastava, tulokset loogisia ja selittivät hyvin oireeni. Uskon, että tässä vatsa-asiassa sitkeys palkitaan, kunhan oikeat parantavat konstit löydetään. Tsemppiä vatsan kanssa!

      Terv, Kristiina

      Poista
    5. Kiitos kommentistasi Kristiina. Tuo taas toi lisätunteen tutkia ja hutkia asiaa tarkemmin. Itse asiassa tuota hiiva-asiaakin olen mielessäni funtsinut, josko se on myös minun ongelmieni syy. Mutta jospa se jossakin vaihessa selviäisi. Orjallisesti en ole fodmap -ruokavaliota ole noudattanut, pääsääntöisesti olen yrittänyt välttää sellaisia ruoka-aineita ja kasviksia jotka tiedän (sekä tietenkin itsestäni tunnen) tekevän sen oloni kurjaksi, ja kun noistakaan ei aina tule niitä oireita. No, tämä on sellaista kokeilua ja etsimistä, löytää se itselle sopiva setti. Mukavaa syksyä. :)

      Poista
  7. Ihan vaan vinkkinä, ootko käyny katastamassa vanhalla asemalla toimivan Kahvila Raide - kahvilan? Sieltä taitaa löytyä hyvä kattaus gluteenittomia tuotteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen toki käynyt Kahvila Raiteessa, siellä on oikein mukavasti gluteenittomia herkkuja tarjolla. Kiitos vain vinkistä & oikein mukavaa syksyä. 😊

      Poista
  8. kuulostaa niin tutulta! Meidän perhe on saanut kaikkiin vaivoihin avun ihana elämä-terveysanalyysistä. Kannattaa katsoa nettisivut. Mullakaan ei keliakiaa mutta gluteeniyliherkkyys on. Toivottavasti saat tästä apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Pia. Minun pitääkin käydä tuo kurkkaamassa. 😊❤️

      Poista

Mukavaa kun kävit blogissani. ♥
Kiitän kauniisti kommenteistanne,
muistathan kuitenkin nettiketin-
olethan valmis seisomaan sanojesi takana
myös omalla nimelläsi. :)